![]() |
American India Pale Ale |
Pierwsze
moje uwarzone piwko w stylu AIPA, cechy: lekkie piwo w tym stylu, wszystko
dokładnie przemyślane, skład dobrany na podstawie „Kuguara” z browaru Widawa
i piwa „Atak
Chmielu” browaru Pinta. Receptura starannie
przeanalizowana i sporządzona według własnej koncepcji. Brzeczka 25 litrów , początkowe BLG
15⁰ czyli takie jak planowałem. W/g
obliczeń zawartość alk. ok. 7%.
Składniki:
·
ekstrakt słodowy niechmielony
w syropie Pilzneński
Jasny – 2x1,7 kg (3,4 kg )
Producent: słodownia
Bruntal – Czechy
Zastosowanie: podstawowy
składnik brzeczki piwnej, polecany do wszelkich piw warzonych z ekstraktów
słodowych. Użyty zamiast 1 kg
cukru podczas warzenia piwa z brew-kitów radykalnie polepsza jakość piwa i
zwiększa pełnię oraz moc piwa. Idealny dodatek do piw mocnych warzonych z
procesem zacierania.
·
bursztynowy płynny
ekstrakt słodowy – 0,5
kg
Producent: WES-Wolsztyn
– Polska
Cechy: jest
naturalnym wyciągiem ze słodów jęczmiennych karmelowych i pilzneńskiego.
Zastosowanie: stosowany
jako dodatek w warzeniu z nienachmielonych ekstraktów słodowych oraz chmielu,
do piw ciemnych lekkich, pełnych i mocnych. Gwarantuje osiągnięcie zamierzonego
efektu.
·
słód Monachijski (śrutowany) – 1 kg - zacieranie
Barwa EBC: 15
Producent : CastleMalting Belgia
Użycie: do 60% zasypu
Zastosowanie: polecany do
produkcji piw ciemnych i mocnych oraz Pale Ale, Amber, Bock, Brown Ale. W
małych ilościach z połączeniu ze słodem pilzneńskim nadaje się do produkcji
lekkich piw jasnych o słodowym smaku i aromacie. Dodany do zasypu nadaje złotej
barwy oraz pełni smakowej gotowemu piwu bez naruszenia stabilności piany.
·
chmiel Zeus –
40g; 60 min. gotowanie
Amerykański chmiel
supergoryczkowy – granulat – zbiór 2012
Cechy: używany do
solidnego chmielenia dla goryczki. Zdecydowanie polecany do imperialnych wersji
jasnych i ciemnych piw górnej fermentacji, w tym AIPA i Stout. Oprócz potężnej
dawki goryczy, Zeus wnosi do piwa
również niemałą dawkę przyjemnego aromatu.
Zawartość alfa-kwasów
aktualnej partii: 16,6 %
·
chmiel Citra – 20g; ostatnie 5 min. gotowania
Amerykański chmiel
aromatyczny – granulat – zbiór 2012
Cechy: niewiarygodny
mix aromatów cytrusowych. Używany w piwowarstwie od roku 2008 – m.in. przez
amerykański browar Sierra Navada w
znakomitym Ekstra IPA pod nazwą „Torpedo” a także w warzonym w Polsce „Ataku
Chmielu” browaru Pinta.
Citra może być stosowana do
chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem
chmielenia „na zimno”.
Zawartość alfa-kwasów
aktualnej partii: 12,1 %
·
chmiel Mosaic – 20g; ostatnie 5
min. gotowania
Amerykański chmiel
aromatyczny – granulat – zbiór 2012
Cechy: najnowsza
propozycja amerykańskich plantatorów chmielu: Mosaic™
to wyjątkowo aromatyczny chmiel stworzony z krzyżówki Simcoe i Nugget.
Mosaic™ to wybuchowa mieszanka
cytrusów i owoców. Polecana do wszelkich odmian piw chmielowych „po
amerykańsku”…
Zawartość alfa-kwasów
aktualnej partii: 11,4 %
·
drożdże Safale
US-05
Cechy: słynny szczep
drożdży górnej fermentacji, używany w setkach browarów w całych Stanach
Zjednoczonych, teraz dostępny w wersji suchej – w wygodnych saszetkach po 11,5 g . Safale US-05 pozwalają na przygotowanie
piwa o czystym, rześkim smaku, z niskim diacetylem. Polecane do lekkich i
pełnych piw jasnych górnej fermentacji.
Dozowanie: 11,5 g na 20 do 30 litrów brzeczki.
Zalecana temperatura
fermentacji: 15-24⁰C.
·
glukoza
krystaliczna
Zacieranie:
Słód Monachijski śrutowany zacieramy, czyli wsypujemy do
garnka z pojemnością ok. 3
litrów wody o temp. 70⁰C.
Mieszając temperatura spada do ok. 66⁰C
i utrzymuję ją przez 40 minut, następne 40 minut podnoszę do temp. 70⁰C, na koniec podgrzewam do 75⁰C i filtrowanie.
Warzenie:
Rozpuszczamy ekstrakty w 20 litrach wody plus
wysładzamy słód z zacieru ok. 2
litry wody o temp. 80⁰C.
Brzeczka gotowana ok. 90 min. Chmiel goryczkowy Zeus w ilości 40g na 60 minut
gotowania, natomiast aromatyczny Mosaic – 20g i Citra – 20g wrzucone na ostatnie
5 minut gotowania. Następnie chłodzenie brzeczki do ok. 80⁰C. Przefiltrowanie przez nałożoną na sito
pończochą do fermentatora, dalej ostudzenie brzeczki do temp. ok. 20⁰C i na koniec dodanie wcześniej
przygotowanych drożdży Safale US-05.
Fermentacja:
Burzliwa w 17 - 18⁰C
przez 10 dni (od 24.09.2013 do 3.10.2013)
Cicha w tem. 16 - 17⁰C z chmieleniem na zimno: 25g Citra + 25g Mosaic - przez 17 dni (od 3.10.2013 do 20.10.2013)
Rozlew i
Refermentacja: wszysko zgodnie z planem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz