czwartek, 10 października 2013

I Warka "Phantasmagoria" - American India Pale Ale

American India Pale Ale

            Pierwsze moje uwarzone piwko w stylu AIPA, cechy: lekkie piwo w tym stylu, wszystko dokładnie przemyślane, skład dobrany na podstawie „Kuguara” z browaru Widawa i piwa „Atak Chmielu” browaru Pinta. Receptura starannie przeanalizowana i sporządzona według własnej koncepcji. Brzeczka 25 litrów, początkowe BLG 15 czyli takie jak planowałem. W/g obliczeń zawartość alk. ok.  7%.

Składniki:
·         ekstrakt słodowy niechmielony w syropie Pilzneński Jasny – 2x1,7 kg (3,4 kg)
Producent: słodownia Bruntal – Czechy
Zastosowanie: podstawowy składnik brzeczki piwnej, polecany do wszelkich piw warzonych z ekstraktów słodowych. Użyty zamiast 1 kg cukru podczas warzenia piwa z brew-kitów radykalnie polepsza jakość piwa i zwiększa pełnię oraz moc piwa. Idealny dodatek do piw mocnych warzonych z procesem zacierania.
·         bursztynowy płynny ekstrakt słodowy0,5 kg
Producent: WES-Wolsztyn – Polska
Cechy: jest naturalnym wyciągiem ze słodów jęczmiennych karmelowych i pilzneńskiego.
Zastosowanie: stosowany jako dodatek w warzeniu z nienachmielonych ekstraktów słodowych oraz chmielu, do piw ciemnych lekkich, pełnych i mocnych. Gwarantuje osiągnięcie zamierzonego efektu.  
·         słód Monachijski  (śrutowany) – 1 kg - zacieranie
Barwa EBC: 15
Producent : CastleMalting Belgia
Użycie: do 60% zasypu
Zastosowanie: polecany do produkcji piw ciemnych i mocnych oraz Pale Ale, Amber, Bock, Brown Ale. W małych ilościach z połączeniu ze słodem pilzneńskim nadaje się do produkcji lekkich piw jasnych o słodowym smaku i aromacie. Dodany do zasypu nadaje złotej barwy oraz pełni smakowej gotowemu piwu bez naruszenia stabilności piany.
·         chmiel Zeus 40g; 60 min. gotowanie
Amerykański chmiel supergoryczkowy – granulat – zbiór 2012
Cechy: używany do solidnego chmielenia dla goryczki. Zdecydowanie polecany do imperialnych wersji jasnych i ciemnych piw górnej fermentacji, w tym AIPA i Stout. Oprócz potężnej dawki goryczy, Zeus wnosi do piwa również niemałą dawkę przyjemnego aromatu.
Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: 16,6 %
·         chmiel Citra – 20g; ostatnie 5 min. gotowania
Amerykański chmiel aromatyczny – granulat – zbiór 2012
Cechy: niewiarygodny mix aromatów cytrusowych. Używany w piwowarstwie od roku 2008 – m.in. przez amerykański browar Sierra Navada w znakomitym Ekstra IPA pod nazwą „Torpedo” a także w warzonym w Polsce „Ataku Chmielu” browaru Pinta. Citra może być stosowana do chmielenia zarówno dla goryczki jak i aromatu, również z zastosowaniem chmielenia „na zimno”.
Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: 12,1 % 
·         chmiel Mosaic – 20g; ostatnie 5 min. gotowania
Amerykański chmiel aromatyczny – granulat – zbiór 2012
Cechy: najnowsza propozycja amerykańskich plantatorów chmielu: Mosaic™ to wyjątkowo aromatyczny chmiel stworzony z krzyżówki Simcoe i Nugget. Mosaic™ to wybuchowa mieszanka cytrusów i owoców. Polecana do wszelkich odmian piw chmielowych „po amerykańsku”…
Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: 11,4 % 
·         drożdże Safale US-05
Cechy: słynny szczep drożdży górnej fermentacji, używany w setkach browarów w całych Stanach Zjednoczonych, teraz dostępny w wersji suchej – w wygodnych saszetkach po 11,5 g. Safale US-05 pozwalają na przygotowanie piwa o czystym, rześkim smaku, z niskim diacetylem. Polecane do lekkich i pełnych piw jasnych górnej fermentacji.
Dozowanie: 11,5 g na 20 do 30 litrów brzeczki.
Zalecana temperatura fermentacji: 15-24C.
·         glukoza krystaliczna
     
Zacieranie:
Słód Monachijski śrutowany zacieramy, czyli wsypujemy do garnka z pojemnością ok. 3 litrów wody o temp. 70C. Mieszając temperatura spada do ok. 66C i utrzymuję ją przez 40 minut, następne 40 minut podnoszę do temp. 70C, na koniec podgrzewam do 75C i filtrowanie.

Warzenie:
Rozpuszczamy ekstrakty w 20 litrach wody plus wysładzamy słód z zacieru ok. 2 litry wody o temp. 80C. Brzeczka gotowana ok. 90 min. Chmiel goryczkowy Zeus w ilości 40g na 60 minut gotowania, natomiast aromatyczny Mosaic – 20g i Citra – 20g wrzucone na ostatnie 5 minut gotowania. Następnie chłodzenie brzeczki do ok. 80C. Przefiltrowanie przez nałożoną na sito pończochą do fermentatora, dalej ostudzenie brzeczki do temp. ok. 20⁰C i na koniec dodanie wcześniej przygotowanych drożdży Safale US-05.

Fermentacja:
Burzliwa w 17 - 18C przez 10 dni (od 24.09.2013 do 3.10.2013)
Cicha w tem. 16 - 17C z chmieleniem na zimno: 25g Citra + 25g Mosaic - przez 17 dni (od 3.10.2013 do 20.10.2013)

Rozlew i Refermentacja: wszysko zgodnie z planem :)
Uwagi: Jak na razie AIPA leżakuje w piwniczce.
              Ekstrakt: 15,5 %
              Alkohol: 6,2 %
              Nachmielenie: 60 IBU




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz