Druga warka
uwarzona, oczywiście w ulubionym stylu India Pale Ale. Receptura starannie przeanalizowana i sporządzona według własnej koncepcji. Tym razem chmiele tylko
dwa i to w szyszce – Rakau nz i Simcoe. Chmielenie
naprzemienne z większym naciskiem w stronę goryczki, choć użyte chmiele są o
właściwościach uniwersalnych – aromaty owocowe . Brzeczka ok. 30 litrów, początkowe BLG
15⁰, zawartość alk. ok. 6%.
Składniki:
·
ekstrakt słodowy niechmielony
w syropie Pilzneński
Jasny – 3x1,7 kg (5,1 kg)
Producent: słodownia
Bruntal – Czechy
Zastosowanie: podstawowy
składnik brzeczki piwnej, polecany do wszelkich piw warzonych z ekstraktów słodowych.
Użyty zamiast 1 kg
cukru podczas warzenia piwa z brew-kitów radykalnie polepsza jakość piwa i
zwiększa pełnię oraz moc piwa. Idealny dodatek do piw mocnych warzonych z
procesem zacierania.
·
chmiel Rakua nz – 10g na 60 min. i 15g na 8 min. (na zimno 15g)
Pochodzenie: Nowa Zelandia
– szyszka – zbiór 2013
Cechy: chmiel o
właściwościach goryczkowychjak i aromatycznych, aromat wspaniały, określany
jako: owoce tropikalne, marakuja, brzoskwinia.
Zastosowanie: piwa górnej
fermentacji.
Zawartość alfa-kwasów
aktualnej partii: 11,2 %
·
chmiel Simcoe – 30g na 60 min. i 5g na 8 min. (na zimno 15g + FUGGLES - 20g)
Pochodzenie: USA – szyszka
– zbiór 2012
Cechy: chmiel o
właściwościach uniwersalnych. Nadaje charakterystyczny żywiczny aromat i
cytrusowe nuty. Goryczka zdecydowana z lekko żywicznym odcieniem.
Zastosowanie:
piwa górnej fermentacji, Pale ale, AIPA. Stosowany również do chmielenia na
zimno.
Zawartość alfa-kwasów
aktualnej partii: 11,7 %
·
drożdże Safale S-04
Zalecana temperatura
fermentacji: 15-24⁰C.
·
glukoza
krystaliczna
Zastosowanie: surowiec fermentujący.ETYKIETA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz