wtorek, 22 października 2013

II Warka "Silent Hill" - IPA

             Druga warka uwarzona, oczywiście w ulubionym stylu India Pale Ale. Receptura starannie przeanalizowana i sporządzona według własnej koncepcji. Tym razem chmiele tylko dwa i to w szyszce – Rakau nz i Simcoe. Chmielenie naprzemienne z większym naciskiem w stronę goryczki, choć użyte chmiele są o właściwościach uniwersalnych – aromaty owocowe . Brzeczka ok. 30 litrów, początkowe BLG 15, zawartość alk. ok.  6%.

Składniki:
·         ekstrakt słodowy niechmielony w syropie Pilzneński Jasny – 3x1,7 kg (5,1 kg)
Producent: słodownia Bruntal – Czechy
Zastosowanie: podstawowy składnik brzeczki piwnej, polecany do wszelkich piw warzonych z ekstraktów słodowych. Użyty zamiast 1 kg cukru podczas warzenia piwa z brew-kitów radykalnie polepsza jakość piwa i zwiększa pełnię oraz moc piwa. Idealny dodatek do piw mocnych warzonych z procesem zacierania.
·         chmiel Rakua nz 10g na 60 min. i  15g na 8 min. (na zimno 15g)
Pochodzenie: Nowa Zelandia – szyszka – zbiór 2013
Cechy: chmiel o właściwościach goryczkowychjak i aromatycznych, aromat wspaniały, określany jako: owoce tropikalne, marakuja, brzoskwinia.
Zastosowanie: piwa górnej fermentacji.
Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: 11,2 %
·         chmiel Simcoe30g na 60 min. i  5g na 8 min. (na zimno 15g + FUGGLES - 20g)
Pochodzenie: USA – szyszka – zbiór 2012
Cechy: chmiel o właściwościach uniwersalnych. Nadaje charakterystyczny żywiczny aromat i cytrusowe nuty. Goryczka zdecydowana z lekko żywicznym odcieniem.
Zastosowanie: piwa górnej fermentacji, Pale ale, AIPA. Stosowany również do chmielenia na zimno.
Zawartość alfa-kwasów aktualnej partii: 11,7 % 
·         drożdże Safale S-04
Zalecana temperatura fermentacji: 15-24C.
·         glukoza krystaliczna
                       Zastosowanie: surowiec fermentujący.

 ETYKIETA:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz